Tingkat Pengetahuan, Sikap, dan Perilaku Mahasiswa PSSK FK Unud Angkatan 2021 Terhadap Pola Makan Sebagai Faktor Risiko Diabetes Melitus Tipe 2
- pdf  |
- DOI: https://doi.org/10.15562/ism.v14i1.1599  |
- Published: 2023-03-30
Search for the other articles from the author in:
Google Scholar | PubMed | ISM Journal
Search for the other articles from the author in:
Google Scholar | PubMed | ISM Journal
Search for the other articles from the author in:
Google Scholar | PubMed | ISM Journal
Search for the other articles from the author in:
Google Scholar | PubMed | ISM Journal
Background: Diabetes mellitus (DM) is still one of the most feared diseases and is the number three disease with the highest mortality risk globally. One of the risk factors for the occurrence of type 2 DM is bad eating habits that lead to obesity, which is the factor that tends to cause type 2 DM. Therefore, this study aims to know diet as a risk factor for type 2 diabetes mellitus in college students.
Methods: This research was conducted at the Faculty of Medicine, Udayana University, from September to November 2022, using a cross-sectional descriptive method. The primary data source was collected using a questionnaire. Data were analyzed univariately using the original SPSS version 25.
Results: Total of 247 respondent was include in this research. It was found that the majority of respondents were women aged 19 years with a good level of knowledge (91.5%) and good attitudes (81.4%) regarding diet as a risk factor for type 2 DM, and had the habit of regularly eating three times a day (66,8%).
Conclusion: Undergraduate medical students in the faculty of medicine at Udayana University class of 2021 have a good level of knowledge and attitudes towards diet as a risk factor for type 2 DM, and the behavior of regularly eating three times a day.
Latar belakang: Penyakit diabetes melitus (DM) sampai sekarang masih menjadi salah satu penyakit yang paling ditakuti dan merupakan penyakit nomor tiga yang paling berisiko tinggi tingkat mortalitasnya di dunia. Salah satu faktor risiko terjadinya DM tipe 2 adalah kebiasaan pola makan yang salah sehingga menimbulkan obesitas yaitu salah satu faktor kecenderungan terjadinya DM tipe 2. Studi ini bertujuan mengetahui pola makan sebagai faktor risiko diabetes melitus tipe 2 pada mahasiswa.
Metode: Penelitian ini dilakukan di Fakultas Kedokteran Universitas Udayana pada bulan September hingga November 2022 menggunakan metode deskriptif potong lintang dan sumber data yaitu data primer yang dikumpulkan menggunakan kuesioner. Data dianalisis secara univariat menggunakan aplikasi SPSS versi 25 original.
Hasil: Terdapat total 247 responden yang termasuk dalam penelitian ini. Didapatkan bahwa mayoritas responden merupakan perempuan dan berusia 19 tahun dengan tingkat pengetahuan baik (91,5%) dan sikap baik (81,4%) terhadap pola makan sebagai faktor risiko DM tipe 2, serta memiliki perilaku teratur makan tiga kali sehari (66,8%).
Kesimpulan: Mahasiswa PSSK FK UNUD angkatan 2021 memiliki tingkat pengetahuan serta sikap yang baik terhadap pola makan sebagai faktor risiko DM tipe 2, dan perilaku teratur makan tiga kali sehari.