Review Article

Obesitas sebagai faktor risiko terjadinya peningkatan kadar trigliserida dalam darah: tinjauan pustaka

Baiq Rissa Khaerawati Salim , Desak Made Wihandani, Ni Nyoman Ayu Dewi

Baiq Rissa Khaerawati Salim
Program Studi Sarjana Kedokteran dan Profesi Dokter, Fakultas Kedokteran, Universitas Udayana, Denpasar, Bali, Indonesia. Email: baiqrissakhaerawatisalim@gmail.com

Desak Made Wihandani
Departemen Biokimia, Fakultas Kedokteran, Universitas Udayana, Bali, Indonesia

Ni Nyoman Ayu Dewi
Departemen Biokimia, Fakultas Kedokteran, Universitas Udayana, Bali, Indonesia
Online First: July 31, 2021 | Cite this Article
Salim, B., Wihandani, D., Dewi, N. 2021. Obesitas sebagai faktor risiko terjadinya peningkatan kadar trigliserida dalam darah: tinjauan pustaka. Intisari Sains Medis 12(2): 519-523. DOI:10.15562/ism.v12i2.1031


Obesity is considered a major factor in the emergence of various diseases such as coronary heart disease, stroke ischemia, and type 2 diabetes mellitus in developed and developing countries. Obesity is defined as an increase in body weight above 20% of normal limits and is associated with abnormal serum lipoprotein levels. Obese people are more at risk for diseases such as Diabetes Mellitus type 2, stroke and other diseases. Excessive fat accumulation in obese people results in increased amounts of free fatty acids hydrolyzed by endothelial lipoprotein lipases. This increase triggers the production of oxidants that have a negative effect on the endoplasmic reticulum and mitochondria. The free fatty acids released due to excessive fat accumulation also inhibit lipogenesis, resulting in an increase in triglyceride levels in the blood. This literature study aims to determine whether obesity is a risk factor for increased blood triglyceride levels based on the relevant literature. 

 

Obesitas dianggap sebagai faktor utama munculnya berbagai macam penyakit seperti penyakit jantung koroner, stroke iskemik, dan diabetes mellitus tipe 2 yang terjadi di negara maju maupun negara berkembang. Obesitas diartikan sebagai peningkatan berat badan di atas 20% dari batas normal dan berhubungan dengan kadar lipoprotein serum tidak normal. Orang obesitas lebih berisiko untuk mengalami penyakit seperti Diabetes Mellitus tipe 2, stroke dan penyakit lainnya. Penumpukan lemak yang berlebihan yang terjadi pada orang obesitas mengakibatkan meningkatnya jumlah asam lemak bebas yang dihidrolisis oleh lipoprotein lipase endotel. Peningkatan ini memicu produksi oksidan yang berefek negatif terhadap retikulum endoplasma dan mitokondria. Asam lemak bebas yang dilepaskan karena adanya penimbunan lemak yang berlebihan juga menghambat terjadinya lipogenesis sehingga mengakibatkan peningkatan kadar trigliserida dalam darah. Tinjauan pustaka ini bertujuan untuk mengetahui apakah obesitas sebagai faktor risiko peningkatan kadar trigliserida dalam darah berdasarkan pada studi literatur yang relevan.

References

Chooi YC, Ding C, Magkos F. The epidemiology of obesity. Metabolism. 2019;92:6-10.

Fruh SM. Obesity: Risk factors, complications, and strategies for sustainable long-term weight management. J Am Assoc Nurse Pract. 2017;29(S1):S3-S14.

Rachmi CN, Li M, Alison Baur L. Overweight and obesity in Indonesia: prevalence and risk factors-a literature review. Public Health. 2017;147:20-29.

Purnamasari D. The Emergence of Non-communicable Disease in Indonesia. Acta Med Indones. 2018;50(4):273-274.

Marcellini F, Giuli C, Papa R, Tirabassi G, Faloia E, Boscaro M, et al. Obesity and body mass index (BMI) in relation to life-style and psycho-social aspects. Arch Gerontol Geriatr. 2009;49 Suppl 1:195-206.

Klop B, Elte JW, Cabezas MC. Dyslipidemia in obesity: mechanisms and potential targets. Nutrients. 2013;5(4):1218-1240.

Watuseke AE, Polii H, Wowor PM. Gambaran Kadar Trigliserida pada Pasien Usia Produktif di Puskesmas Bahu Kecamatan Malalayang Kota Manado Periode November 2014 Desember 2014. Jurnal e-Biomedik (eBm). 2016;4(2):1-5.

Feng R, Luo C, Li C, Du S, Okekunle AP, Li Y, et al. Free fatty acids profile among lean, overweight and obese non-alcoholic fatty liver disease patients: a case - control study. Lipids Health Dis. 2017;16(1):165.

Julius U. Influence of plasma free fatty acids on lipoprotein synthesis and diabetic dyslipidemia. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2003;111(5):246-250.

Mitchell NS, Catenacci VA, Wyatt HR, Hill JO. Obesity: overview of an epidemic. Psychiatr Clin North Am. 2011;34(4):717-732.

Artha IMJR, Bhargah A, Dharmawan NK, Pande UW, Triyana KA, Mahariski PA, et al. High level of individual lipid profile and lipid ratio as a predictive marker of poor glycemic control in type-2 diabetes mellitus. Vascular Health and Risk Management. 2019;15:149-157.

Mulyani WRW, Sanjiwani MID, Sandra, Prabawa IPY, Lestari AAW, Wihandani DM, et al. Chaperone-Based Therapeutic Target Innovation: Heat Shock Protein 70 (HSP70) for Type 2 Diabetes Mellitus. Diabetes Metab Syndr Obes. 2020;13:559–568.

Gutin I. In BMI We Trust: Reframing the Body Mass Index as a Measure of Health. Soc Theory Health. 2018;16(3):256-271.

Seidell JC, Flegal KM. Assessing obesity: classification and epidemiology. Br Med Bull. 1997;53(2):238-252.

Gadde KM, Martin CK, Berthoud HR, Heymsfield SB. Obesity: Pathophysiology and Management. J Am Coll Cardiol. 2018;71(1):69-84.

Izquierdo AG, Crujeiras AB, Casanueva FF, Carreira MC. Leptin, Obesity, and Leptin Resistance: Where Are We 25 Years Later?. Nutrients. 2019;11(11):2704.

Field BC. Neuroendocrinology of obesity. Br Med Bull. 2014;109:73-82.

Amiri S, Behnezhad S. Body mass index and risk of sick leave: A systematic review and meta-analysis. Clin Obes. 2019;9(6):e12334.

Lubis HM, Sulastri D, Afriwardi. Hubungan Indeks Massa Tubuh dengan Ketahanan Kardiorespirasi, Kekuatan dan Ketahanan Otot dan Fleksibilitas. Jurnal Kesehatan Andalas. 2015;4(1):142-150.

Situmorang M. Penentuan Indeks Massa Tubuh (IMT) melalui Pengukuran Berat dan Tinggi Badan Berbasis Mikrokontroler AT89S51 dan PC. Jurnal Teori dan Aplikasi Fisika. 2015;3(2):102-110.

Cohen P, Spiegelman BM. Cell biology of fat storage. Mol Biol Cell. 2016;27(16):2523-2527.

Laufs U, Parhofer KG, Ginsberg HN, Hegele RA. Clinical review on triglycerides. Eur Heart J. 2020;41(1):99-109c.

Mei S, Ni HM, Manley S, Bockus A, Kassel KM, Luyendyk JP, et al. Differential roles of unsaturated and saturated fatty acids on autophagy and apoptosis in hepatocytes. J Pharmacol Exp Ther. 2011;339(2):487-98.

Alves-Bezerra M, Cohen DE. Triglyceride Metabolism in the Liver. Compr Physiol. 2017;8(1):1-8.

Goldberg IJ. Triglyceride: one molecule at the center of health and disease. Biochim Biophys Acta. 2012;1821(5):719-720.

Hidayati DR, Yuliati, Pratiwi KR. Hubungan Asupan Lemak dengan Kadar Trigliserida dan Indeks Massa Tubuh Sivitas Akademika UNY. Jurnal Prodi Biologi. 2017;6(1):25-33.

Putri SR, Anggraini DI. Obesitas sebagai Faktor Risiko Peningkatan Kadar Trigliserida. Majority. 2015;4(9):78-82.


No Supplementary Material available for this article.
Article Views      : 540
PDF Downloads : 341